Turniej Smaków: Jesień na WGL Wielki Gościniec Litewski to kolejna uczta, która odbyła się na historycznym szlaku.
Podczas Turniej Smaków królowały potrawy z darów jesieni: ziemniaków, cukinii, dyni i innych warzyw, grzybów, mięsa, a także konfitury i przetwory z owoców zebranych latem.
Tradycyjnie odbył się konkurs kulinarny a tematem tegorocznego konkursu było „Jesienne trio”.
Komisja Konkursowa powołana do rozstrzygnięcia konkursu w składzie:
Katarzyna Ratyńska – kucharz restauracji podlaskiej „Chabry&Maki”,
Katarzyna Matynkowska – nauczyciel w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
Agnieszka Adamczuk – Wróblewska – nauczyciel w Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim,
Grzegorz Gil – kierownik działu edukacji w Sokołowski Ośrodek Kultury,
postanowiła, po degustacji i ocenie 14 potraw konkursowych, przyznać nagrody następującym podmiotom:
1 miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za przygotowanie dania ”Jesienne frykasy”
2 miejsce dla Moniki Sikorskiej za przygotowanie sałatki z buraka i czerwonej fasoli
3 miejsce dla Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim za przygotowanie gołąbków z mięsem w sosie kurkowym.
Wyróżnienia dla:
Koła Gospodyń Wiejskich w Chądzyniu za przygotowanie potrawy „Smakołyk Gospodarza”
Koła Gospodyń Wiejskich w Stelągach za przygotowanie zupy krem z pieczonego buraka z pierekaczewnikiem
Sylwii Cieślak za przygotowanie siekanego kotleta drobiowego z kapustą i fasolą
Koła Gospodyń Wiejskich w Sabniach za przygotowanie zupy krem z pieczonych buraków
Pozostali uczestnicy otrzymali 7 nagród rzeczowych:
Monika Mazurek (obrusy)
Koło Gospodyń Wiejskich w Białobrzegach (patera)
Koło Gospodyń Wiejskich w Dybowie (patera)
Marzena Świnarska (mała patera)
Bożena Korolczuk (mała patera)
Monika Remiszewska Osipiak (taca)
Cecylia Kur (taca)
Nagrody rzeczowe ufundowali:
zestawy mąki - Młyn „Bracia Górscy” z Repek,
vouchery na kolację Restauracja podlaska „Chabry&Maki”,
vouchery na film do Kino Sokół w Sokołowie Podlaskim.
Dla wszystkich uczestników odbyły się także warsztaty kulinarne podczas których była robiona zupa grochowo-dyniowa z bułką ziemniaczaną z grzybami. Warsztaty poprowadziły Panie z Chabry&Maki – Restauracja Podlaska.
Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego Mazowsze serce Polski.
Komentując akceptujesz naszą politykę prywatności.